Sobre “Viatge al voltant de la Lluna”, de Jules Verne

Llegir Jules Verne és retre homenatge a una persona que, al segle XIX !, va aconseguir lligar, ensamblar literatura amb ciència, realitat i ficció, d’una manera tan amena que cent cinquanta anys després hom quedat parat de què algú escrivís semblants coses amb tants pocs medis a l’abast. I no val menysprear avui l’autor quan sabem tantes coses sobre l’espai, la terra, la maquinària. A toro passat tot és més fàcil i és fer la partida amb les cartes marcades.

Tot i així que la Terra gira al voltant del Sol ens ho creiem sense qüestionar-ho; que la Lluna té una cara oculta que no es veu mai hi ha qui encara no ho sap; que es pot construir un artefacte per viatjar a l’espai, més d’un no sabríem ni com posar-nos-hi, ni com escriure-ho d’una manera tan amena, tan literària i creïble com ho fa en Verne. I tant savis que ens pensem ser !

Viatge_al_voltant_Lluna

És tanta la superioritat moral, cultural i científica que algun lector del segle XXI es creu tenir sobre Verne que no s’adona del mèrit de l’autor per escriure sobre temes que, en la seva època, no s’atrevien a parlar ni els més visionaris. Per això, sempre és gratificant llegir aventures de personatges com Barbicane, Nicholl i Ardan, tan diferents i tan complementats. I també és curiós veure com l’autor en aquesta novel·la no només s’avança en el temps descrivint un viatge d’anada i tornada a la Lluna (malgrat que la tornada és inesperada), sinó que també avança d’altres events del futur; per exemple, els tres ocupants de la bala-nau a l’hora de fer el primer àpat, un esmorzar, des que són en l’espai interestelar es preparen tres tasses de caldo dissolvent en aigua calenta alguna de les exquisides pastilles de Licbig, preparades amb els millors trossos dels rumiants de les Pampes ! A mi això em sona, perdoneu la propaganda gratuïta, a “Pastilles d’Avecrem” ! En Verne ho va escriure el 1869 !!

Per als incrèduls de les “profecies” vernianes, en aquesta obra escrita fa 145 anys es planteja com a segures accions de la humanitat fites que avui encara, algunes, no s’han fet realitat. Diu l’autor: ¿S’establirà algun dia comunicacions directes amb la Lluna? ¿Es fundarà un servei de navegació a través de l’espai per a recórrer el món solar? ¿Es podrà anar d’un planeta a un altre, de Júpiter a Mercuri, i més tard d’una a una altra estrella, de la Polar a Siri? ¿Hi haurà, en fi, un sistema de locomoció que permeti visitar aquests Sols que formiguegen en el firmament? … Pensem que l’home va anar a la Lluna “només” 100 anys després d’escriure-ho en Verne en aquesta obra!! I que molt dels ítems plantejats per l’autor encara no s’han fet realitat. Ep, que se sàpiga!

Jaume Salés i MalianLeave a Reply