A Miquel Subirachs i Vila, in memoriam

         (Publicat a El 9 Nou, el dia 25 de juliol de 2014)

 

A principis d’aquest mes de juliol, ens va deixar en Miquel Subirachs i Vila, advocat i company de professió. Quan hom parla d’en Miquel Subirachs parla de l’Advocat, en majúscules, aquell professional que ho deixa tot per una causa justa que cal defensar amb totes les arts nobles del coneixement jurídic. Perquè en Miquel Subirachs no era un advocat qualsevol, per parlar amb ell no es requeria audiència prèvia, com sí que passa, cada cop més, amb altres companys. En alguna ocasió, l’havia sentit a dir, mig molest, que s’estaven perdent les normes de cortesia entre companys, que ell sempre defensava i aplicava. Era un advocat clàssic que, com deia ell mateix, es moriria fent d’advocat, com així ha estat. Quan es feia càrrec d’un assumpte nou, per uns moments, aparcava la quantitat de feina i expedients que tenia en dansa i s’abocava a cercar tota la documentació i informació que requeria l’estudi d’aquell nou tema. Si no tenia prou coneixement o creia que la seva basta biblioteca no li donava tota la informació que requeria, no parava fins a adquirir aquella monografia que s’estudiava amb poc temps i que li feia dominar el cas com ningú. Era incansable jurídicament parlant, estudiava amb exhaustivitat cada assumpte, memoritzava tots els detalls i, amb poc temps, es coneixia millor el tema que el propi client o company advocat que li havia anat a fer la consulta. Si mai es vol fer un retrat robot d’un advocat vocacional no cal anar més lluny, és en Miquel Subirachs. Era capaç de treballar per al seu client les hores i els dies que fessin falta; tant li feia que fos divendres a la tarda, dissabte o diumenge. Més d’un company advocat deia que, quan hom passava pel davant del seu despatx, fos l’hora que fos, si alçava els ulls sempre hi veia activitat.

Els seus inicis professionals se situen a l’ajuntament de Vic, ajudant a un procurador dels tribunals i treballant per algun advocat vigatà de renom. També va participar en revisions cadastrals, motiu que va fer que es conegués molt bé la comarca. Però la seva vocació era l’advocacia. Fins i tot, a l’hora de fer el servei militar, el va fer pensant en què l’objectiu primer i únic era treure’s la carrera d’advocat; aquest objectiu va condicionar-lo, també, a l’hora de triar algun equip per jugar a futbol. Toquessis el tema que toquessis ell hi havia tingut algun tipus d’intervenció: el planejament de Vic, el Club Tennis Vic (participant en els seus orígens i arribant-ne a ser President i President d’Honor), el Torn d’Ofici i la seva regulació nacional, el Col·legi d’Advocats de Vic (del qual en va ser Degà en moments importants de la seva història), etc. Va obtenir un prestigi tan precoç que un dels despatxos d’advocats multinacional que encara tallen el bacallà a nivell català i internacional va voler que s’associessin però ell ho va rebutjar perquè no volia perdre la identitat “d’advocat de Vic”. Quants advocats haurien rebutjat aquest caramel?

Ens ha deixat un Mestre d’advocats, no només d’advocats osonencs, sinó també d’altres que estan triomfant a divisió d’honor i que ell va apadrinar, integrar i ensenyar. Per molts se’ns ha mort un referent, un company admirat, una icona de l’advocacia i un bon tertulià amb qui podies parlar de tot perquè tenia un nivell cultural superlatiu. I tot això ho duia amb discreció, sense afany de protagonisme i sense ostentació buida de contingut. El que no s’entén, però, és que una persona així, des que ens va deixar, no hagi estat objecte de cap tipus de glossa professional o social, signada per alguna de les persones més rellevants de la nostra societat osonenca de qualsevol dels àmbits en els que va participar. Segur que podien haver ofert un retrat millor i més profund que el d’aquest escrit. Com tampoc no s’entén que la notícia del seu decés no obrís informatius o fos relegada a la plana 18 d’algun periòdic osonenc. Com deia aquell polonès, perdoneu però algú ho havia de dir! En Miquel Subirachs es mereix molt més i segur que algun dia es farà justícia.

 

                                                                                      Jaume Salés

                                                                                        JuristaTrackbacks/Pingbacks

  1. miguel

Leave a Reply